Loading...

Protesti roditelja protiv droge u Aranđelovcu

arandjelovac

Aranđelovčani traže oštrije kažnjavanje dilera i preispitivanje rada Tužilaštva

Aranđelovac – Još jednom, kroz glavnu ulicu od zgrade Suda do centra grada, oko hiljadu zabrinutih roditelja i građana su u večernjoj protestnoj šetnji ponovo apelovali na oštriju borbu protiv narkomanije. I ovog puta organizatori su bili predstavnici fejsbuk grupe „Aranđelovčani & Aranđelovčanke” koji su se pre dvanaest dana samoinicijativno okupili i nadležnima uputili konkretne zahteve.

Arandjelovac
Zabrinuti roditelji su i proteklog vikenda upozorili na nedopustivu toleranciju prema dilerima droge (Foto. B. Proković), izvor: Politika

Između dva protesta, policija je pokazala spremnost za saradnju s građanima i primetno je njihovo pojačano prisustvo na ulicama, a opština Aranđelovac je ispunila većinu upućenih zahteva, istakao je Ivan R. Ivanović, predstavnik grupe, i dodao da je neophodno da se preispita i rad tužilaštva. Nejasno je zašto je samo osam odsto narko-dilera kažnjeno kaznom zatvora, na 38 odsto slučajeva primenjena je mera oportuniteta, odnosno izvršena je novčana nagodba, dok je 30 odsto na uslovnoj kazni. Rad tužilaštva treba da bude transparentniji, istakao je Ivanović.

Pored lazarevačkog Udruženja građana „Sveti Sava” koje je i ovaj put bilo rame uz rame sa svojim komšijama, Aranđelovčanima su, kao što su i obećali, pritekli u pomoć i Beograđani iz Udruženja građana „Ko nam truje decu”. Skupu se obratio predsednik Zoran Jovanović, koji je potvrdio da su se za četiri godine postojanja udruženja obistinile njihove pretpostavke da će biti dosta smrtnih ishoda i podsetio na šest mladih života koji su se ugasili za šest meseci ove godine. Pozvao je na zajedničku akciju protiv najveće pošasti društva jer se dovodi u pitanje opstanak našeg naroda i na odlučnu borbu za našu nerođenu unučad.

Kako bi istakli da su deca najvažnija, najmlađi su nosili transparente „Znam šta hoću, drogu neću”, „Prestani pre nego što počneš”, „Pružimo im život, a ne smrt”. Roditelj iz FB grupe Zoran Milovanović poručio je da sve dok ne bude bilo konkretnih rezultata, protesti pod sloganom „Ne okreći glavu, reci NE!” neće prestati. Podršku aranđelovačkim očevima i majkama svojim prisustvom pružio je i otac petnaestogodišnje devojčice koja je početkom novembra preminula od posledica konzumiranja ekstazija i čija smrt je bila povod da Aranđelovčani povedu ovakav način borbe protiv narkomanije.

Prema podacima iz lokalne samouprave, stopa kriminala u odnosu na prethodne godine je smanjena. Ove godine zaplenjeno je 11 kilograma narkotika, 27 osoba je uhapšeno zbog prodaje i proizvodnje opijata, što manje u odnosu na prethodne godine.

Izvor: Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *