Loading...

KRAGUJEVAC: Nova pravna rešenja u oblasti zaštite konkurencije

Kragujevac

U organizaciji Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije u saradnji sa Centrom za evropske politike uz podršku grada Kragujevca održana je javna diskusija na temu Nova pravna rešenja u oblasti zaštite konkurencije. Diskusija se realizuje u okviru projekta “Povećanje privrednog rasta kroz unapređenje politike zaštite konkurencije“ a organizatori su sa profesorima Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, predstavnicima Grada Kragujevca, građevinskih i privrednih klastera iz regiona na tu temu razgovarali u cilju što kvalitetnije pripreme novog Zakona o zaštiti konkurencije.

Unapređenje pravnog okvira za zaštitu konkurencije veoma je važna za sve naše građane, jer tamo gde postoji konkurencija dobija se kvalitetnija roba i usluga po nižim cenama kao i veća mogućnost usluge. Smatrali smo da je najbolje da pođemo od većih gradova sa velikim brojem učesnika na tržištu, čujemo mišljenja i stavove, upoznamo sa idejama Komisije kako bismo izradili što kvalitetnije rešenje, a kasnije unapredili okvir zaštite konkurencije, rekao je Dejan Gligorić, predstavnik organizatora.

Grad Kragujevac ima ozbiljan pristup pitanjima zaštite potrošača, konkurentske prednosti na tržištu, a u prilog tome govori podrška projektu Organizacije potrošača u čijem fokusu su baš te teme. Veliko je zadovoljstvo što je Kragujevac domaćin prve diskusije o novim pravnim rešenjima iz ove oblasti što nam omogućava da se informišemo o tome šta se menja u pogledu zaštite konkurencije kao jednog od osnova za sticanje konkurentske prednosti i uspeha privrednih društava na tržištu, kaže Zoran Kostadinović, načelnik Odeljenja za podršku privredi.

Predsednik Organizacije potrošača Kragujevac Zoran Nikolić kaže da zaštita konkurencije istovremeno znači i zaštitu prava potrošača jer ako postoji razvijeno tržište sa fer i konkurentnim uslovima, onda će potrošači imati benefit, kako funcioniše svuda u svetu. Srbija je specifična po tom pitanju ali zaštita konkurencije se razvija a dolaskom velikih kompanija trgovci osećaju benefite. U nekom narednom periodu očekujemo da će zaštita konkurencija direktno uticati na benefit svih nas kao potrošača, kaže Nikolić.

Novi Zakon o zaštiti konkurencije pored zaštite konkurencije na tržištu RS u cilju ekonomskog napretka i dobrobiti društva i naročito koristi potrošača, predviđa i efikasniju primenu politike zaštite konkurencije i stvaranje tržišta u kome će svi učesnici biti ravnopravni.

Izvor: IKragujevac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *