Loading...

Kako da prepoznate savršen viski – vrste koje se ispijaju uz užitak

viski

Prepoznatljiv, moderan i popularan na svetskom nivou – viski je nezaobilazan deo svakog događaja. Iako je poznato da se u širim i plitkim čašama sipa svaki viski, vrste je nešto teže prepoznati. Posebno ukoliko govorimo da je razvijena online prodaja pića i da je moguće nabaviti viski sa bilo kog svetskog područja, degustacijom se može uvideti razlika između ukusa i izgleda.

Iako je tradicionalno poznato da je potrebno izdvojiti dosta novca za kvalitetan viski, cena je danas i više nego povoljna. Online prodaja pića omogućila je veliku rasprostranjenost originalnih pakovanja viskija iz bilo kog dela sveta, što je vrlo teško pronaći u prodajnim objektima. Predstavljamo vam vrste i karakteristike nekih od najpopularnijih viskija u svetu. Pročitajte u nastavku.

Američki viski – prodaja tradicionalnog burbona od kukuruza

U zavisnosti iz koje zemlje potiče viski, vrste se razlikuju prema sastojcima, načinu proizvodnje, posluženja i dominantnim ukusima. Potpuno neverovatni ukusi uz premium kvalitet kreiraju se uz različite vrste žitarica i dodavanje aroma uz koje viski postaje vaše omiljeno piće.

Nastanak viskija u Americi vezuje se za period naseljavanja kolonija i pronalaska žita u velikim količinama. Za tradicionalno prvi viski, vrste žitarica koje su se koristile bile su upravo samo žito. Nešto kasnije, otkrićem kukuruza nastaje nova nadaleko poznatija vrsta – burbon. Za ovaj viski, prodaja je danas veoma rasprostranjena širom sveta.

Burbon ima veliki procenat koncentracije kukuruza – čak 51% i to je jedinstveni recept pripreme, bez ikakvih dodataka i aroma. Za potpuno unikatan ukus bez odstupanja, viski treba da tačno 2 godine odstoji u buretu od hrastovine. Ne postoji mogućnost drugačije proizvodnje niti su za ovaj viski vrste drugih ukusa i izgleda predviđene. Burbon je jedinstven, upečatljivog ukusa i savršenog kvaliteta, i kao takav karakteriše ga unikatna receptura pripreme.

Burbon ima karakterističan ukus – kombinaciju karamele sa blagim prelazima vanile za minimalnu slatkoću. Iako je žestoko piće, vrlo je popularna osnova pripreme različitih koktela, posebno što hrastova burad daju težinu ukusu, koja se odlično slaže sa drugim pićima.

Kanadski viski – vrste ukusa koji se kombinuju uz posebna pravila 

Za nastanak viskija na području Kanade vezuju se dva elementa, a to su žitarica raž i ograničenja u proizvodnji i prometu alkoholnih pića, poznatije Prohibicija. Zbog toga je proizvodnja dostra trpela, iako za viski prodaja nije bila umanjena. Naprotiv, iako je država nametnula brojne poreske obaveze, vredni proizvođači kreirali su i plasirali kanadski viski – vrste koje imaju različite ukuse uz aditive i arome.

Kanadski viski karakteriše posebna receptura i pravila kojih se svi proizvođači na teritoriji države moraju pridržavati. Proizvodni pogoni stvaraju svoja pravila dolaska do čuvenih ukusa. Takođe, veoma je bitno da tokom čitavog proizvodnog procesa viski mora biti prisutan u Kanadi, bez ikakvih mogućnosti za širu promociju izvan države. Iako se radi o specifičnim pravilima za kanadski viski, cena se određivala upravo u zavisnosti od stepena njihovog poštovanja i primene.

Za kanadski viski vrste je moguće stvarati dodavanjem različitih zaslađivača i ukusa karamele. Predviđeno je stajanje viskija u buretu do 3 dana, za ostvarivanje laganog i znatno slađeg ukusa koji ne para nepca. Bez obzira kako se pije viski, mora da ima ukus koji se smatra jednostavno kanadskim.

Škotski, čuveni skoč viski – cena koja opravdava veliki trud u proizvodnji

Viski iz Škotske je čuveni skoč, koji može biti napravljen na više načina. Za ovaj viski prodaja je odlična, bez obzira na različite ukuse i arome. Proizvodnja se može zasnivati samo na ječmu ili sladi. Takođe, skoč se često pravi i od kombinacije više vrsta žitarica.

Sam način proizvodnje je vrlo složen i zahtevan. Zahteva minimum dvostruku destilaciju u okviru isključivo jedne destilerije. Iako ukus može da varira u zavisnosti od sastojaka, Skoč mora da se drži najmanje 3 godine u buradima, za potpun ukus. Složenost procesa proizvodnje potvrđuje činjenicu da je za skoč viski cena opravdana kvalitetom.

Varijacija ukusa rezultat je i mesta na kom se škotski viski proizvodi. Ukoliko je to okeanska regija, za Skoč viski vrste će imati, uz prepoznatljiv ukus, i aromu morske vode. A ako se proizvodnja odvija na kopnenom području, takva aroma neće biti karakteristična i sam ukus će biti prilično drugačiji. Na kom god mestu da se proizvede, uživanje u ispijanju viskija biće zagarantovano.

Pored mesta na kome se proizvodi viski, vrste se mogu razlikovati i prema destileriji koja se bavi stvaranjem ukusa. Jedna grupa proizvođača može stvarati laganiji i slađi ukus, dok druge destilerije naglašavaju jačinu i težinu u svakom gutljaju. Iako može imati razlika u aromama ukusa, skoč je čuveno piće koje odlikuje žestok ukus u kome se apsolutno uživa.

Irski viski – vrste upečatljivih aroma nalik skoču

Proces proizvodnje i kombinacija ukusa irskog viskija veoma je sličan prethodno navedenom skoču. Iako je činjenica da su slični, za irski viski prodaja je veoma rasprostranjena.

Razlika koja čini da irski viski bude drugačijeg ukusa jeste stvaranje od samo jedne vrste žitarica i trostruku destilaciju u okviru jedinstvene destilerije. Za stvaranje ukusa koji je poseban i izlaganje žitarica pari, uvek se koristi ugalj. Vreme stajanja u buretu predviđeno je na oko 3 godine.

Za irski viski, vrste ukusa su obićno slađe i laganije za piće od američkog burbona. U poređenju sa skočom, znatno je slabijeg ukusa i odlikuje ga lakoća. Pitak je i ima više prelaznih vrsta i ukusa u zavisnosti od aroma. Iako se proizvodi u destilerijama kojih je samo 3, razvijen je veliki broj ukusa.

Kako se pije viski iz Japana – praćenjem dobre škotske rutine

Verovali ili ne, i Japan je razvio liniju viskija, i to ne bilo kakvu, već odličnu. Online prodaja pica učinila ih vrlo dostupnim i u našoj zemlji, iako su i bez toga vrlo moderni godinama unazad. Dolaskom Japanaca u regije Škotske, upoznali su se sa načinom proizvodnje i stvaranja čuvenog skoča. Uz sopstvene metode i vrhunske destilerije, stvaraju se odlični ukusi.

Činjenica je da japanski viski veoma liči na skoč. Razlika je upotreba više destilacionih sudova za jedinstven ukus, što ne praktikuje niko drugi u svetu. To daje mogućnost da se napravi mnogo ukusa, pa za svaki viski vrste se mogu razlikovati prema individualnim željama i potrebama. Takođe, velika primena savremene tehnike i tehnologije pružila je mogućnost za kreiranje veliki broj kvalitetnih ukusa.

Viski je piće koje je univerzalno rasprostranjeno i veoma se pije u svim krajevima sveta. Zato, dobro je učiniti da bude svima i dostupan. Za svaki viski prodaja je nesumnjivo velika – izaberite vaš omiljeni ukus.